Zámek Načeradec a "křížová cesta"

10.07.2015 00:07

František Josef ze Starhembergu v roce 1734 si postavil na náměstí v Načeradci na místě několika měšťanských domů zámek. Později se majitelé zámku velmi často střídali. V první pozemkové reformě v r. 1925 získala zbytkový statek i se zámkem Družina válečných poškozenců, která zde zřídila dětský domov. Tomuto účelu sloužil do konce 70. let 20. stol. a pak zde byla umístěna zvláštní internátní škola. V současnosti je zde umístěn dětský domov se školou.

Zámek je patrová budova obdélníkového půdorysu, souměrná podle hlavního vstupu, bez architektonických ozdob. Také fasáda je velmi jednoduchá, ozdobená pouze horizontální římsou. 

Křížová cesta byla postavena roku 1738 nákladem hraběte ze Starhemberka. Tvoří ji třináct zděných hranolových kapliček se stříškou a dvěma výklenky nad sebou.

V 90. letech 20.století byla nově zrekonstruována.

Křížová cesta je chráněna jako nemovitá Kulturní památka České republiky.

Legenda 

Traduje se, že František Josef ze Starhembergu nechal popravit v roce 1738 služebnou, která se měla provinit tím, že měla krást svému pánovi zlaté šperky. Na zámku byla také, jako mazlíček, chována straka. V den popravy pozoroval Pán straku, jak se snaží cosi schovat za rám obrazu, nařídil proto služebnictvu aby obraz sundali. Za obrazem se nacházeli všechny ukradené šperky. Bohužel již bylo pozdě na odvolání popravy, a tak byla nebohá služebná oběšena na vrcholu kopce nad Načeradcem, kde také končí Křížová cesta, která byla postavena právě jako pocta nešťastné službné. Křížová cesta se skládá z celkem třinácti kapliček a končí v lesíku kde byla neštastnice popravena (viz foto).